Za siguran&ugodan dom

ISKORISTITE JEDNOSTAVNA I EFIKASNA EKOLOŠKA RJEŠENJA

Za sreću je potrebno puno pažnje i planiranja a za nesreću samo trenutak nepažnje. Jednostavna i efikasna rješenja mogu vaš dom učiniti još sigurnijim a brigu svesti na minimum.

Partneri za sigurnost vašeg doma

Savjet za sigurnost

Odvojite nekoliko minuta da proučite upute kako koristiti aparat te se upoznajte s postupcima kod izbijanja požara. Također upoznajte svoju obitelj, prijatelje u kampu, tim ili posada s postupcima u slučaju požara.

Bilo da živite u kući ili stanu, vaš dom je mjesto u kojem se morate osjećati zadovoljno i sigurno. Da bi to tako i bilo, dovoljno je paziti na svega nekoliko osnovnih stvari. Taj mali trud može prevenirati velike materijalne i emotivne posljedice.

Svi koji posjeduju neki od aparata za gašenje požara trebaju u cilju sigurnosti svoga doma isti redovno servisirati u zakazanim servisnim terminima kako bi isti u slučaju potrebe ispravno funkcionirao.

Klasičan primjer aparata koji nije redovno održavan, odnosno čija zamjena je nužna za ispravan rad:

Porazna činjenica kod prevencije požara u domovima kaže nam da čak 75% požara započinje kuhinji. Najčešći uzrok je štednjak na kojem se hrana priprema bez nadzora. Ulje ili masnoće koje koristimo pri pripremi hrane mogu se zapaliti već pri 380°C i iznimno je bitno da se tako zapaljene masnoće NIKADA ne gase s vodom.

Naime, mnogi instinktivno reagiraju te požar ulja i masti pokušaju gasiti najraširenijim i najdostupnijim vatrogasnim sredstvom – vodom. No time dolazi do eksplozije, pri čemu plamen može dosegnuti i do tri metra visine, što dovodi do širenja požara na čitav prostor.

Voda se kemijski ne veže s uljem i uz to ulje ima veću viskoznost od vode uz manju gustoću te samim time pliva na vodi. Zbog iznimne topline, voda gotovo trenutno ispari povećavajući pritom volumen pare do 1.700 puta. Nagla promjena iz tekućeg u plinovito stanje stoga je popraćena eksplozivnim izgaranjem koje sadrži sitne vruće kapljice ulja te dovodi do ozbiljnih opeklina kod osoba koje su požar pokušale ugasiti vodom.

  • Redovno čistite vaš štednjak ali da li čistite i prostor iza njega? Ovdje se mogu nakupiti ostaci masti i prašine. Takve nakupine mogu planuti i iskrom električne utičnice.
  • Čistite redovno vaš štednjak ali da li redovno čistite ili mijenjate filter nape? Filter se može napuniti mašću i uljem te takav postaje lako zapaljiv.

Važno je znati!

Nikada ne gasite zapaljeno ulje ili masnoće s vodom.

Dobro je znati

U kuhinji se koriste aparati za gašenje sa oznakom klase gašenja F.

Drugi najčešći razlog požara u našem domu su požari izazvani  kvarom na električnim instalacijama.

U razvodnom ormariću može se pojaviti požar neispravnim radom jednog od osigurača, iskrenjem ili pregrijavanjem. Moderne instalacije same po sebi ne mogu se zapaliti. Kabeli i plastična kućišta ne gore i samogasiva su ali se zbog pregrijavanja može zapaliti nešto u okolini ili nakupina prljavštine ili prašine u samom ormariću.

Električne utičnice

Ako vaša električna utičnica izgleda ovako pobrinite se da ju vratite na svoje mjesto u zidnu kutiju. Također obratite pažnju da ne preopterećujete produžne kablove i utičnice. Tako može doći do pregrijavanja I početka požara.

Električne grijalice

Nikada ne pokrivajte električne grijalice tekstilom. Ako kupujete nove izaberite one sa ugrađenim sigurnosnim prekidačem protiv prevrtanja. Na starim grijalicama očistite grijače od nakupina prašine ili drugih prljavština.

Stroj za pranje rublja

Ovdje je također bitno da obratite pažnju na prostor iza uređaja. U njemu se mogu nakupiti ostatci tkanine. Takav materijal je jako zapaljiv jer u sebi sadrži puno zraka. Kada se zapali razvija vrlo snažan plamen.

Primjeri neadekvatno održavanih električnih instalacija i priključaka

Važno je znati!

Drugi najčešći razlog požara u našem domu su požari izazvani kvarom na električnim instalacijama.

Plinska kuhala i plinski grijač vode (bojler) treba redovno kontrolirati i servisirati.

Kod neispravnih plinskih grijača vode osim požara postoji opasnost i od stvaranja ugljičnog monoksida (CO). Zato za vašu sigurnost ugradite i detektor ugljičnog monoksida.

  • Ako koristite plin u bocama pri svakoj promjeni mijenjajte i gumenu brtvu ventila. Gumena spojna cijev ima svoj rok trajanja I trebala bi se mijenjati svake 4 do 5 godina. Provjeravajte redovno i regulator pritiska plina.
  • Ako imate spremište ili garažu u njima ne gomilajte zapaljive materijale. Osigurajte da je takav materijal pohranjen u metalne kutije ili ormariće koji će zadržati plamen. Posebno obratite pažnju na razrjeđivače, ulja i boje u spreju.
  • Ako vašu garažu koristite kao radionicu pobrinite se da redovno čistite od zapaljivih materijala.
  • Piljevinu ili zauljene krpe odlažite u za to predviđene spremnike.

Važno je znati!

Kod neispravnih plinskih grijača vode osim požara postoji opasnost i od stvaranja ugljičnog monoksida (CO).

Aparati i uređaji za gašenje požara klase F

Aparati i uređaji za gašenje požara uzrokovanih električnom strujom

Za sve informacije

LOKACIJA

Industrijska 6
Žminj - Istra
HRVATSKA

KONTAKT BROJ

M: +385 91 51 71 355

Ili nam pošaljite poruku....